Asumisen opas

hallinnoimiemme taloyhtiöiden asukkaille ja osakkaille

1. Muuttoilmoitus

Kun muutat taloon tai talosta pois, tee aina muuttoilmoitus isännöintitoimistolle. Sen voit tehdä tästä linkistä. Sen perusteella huoltoyhtiö vaihtaa nimesi porraskäytävän nimitauluun sekä oveesi, vesimaksut laskutetaan oikein ja saat talonkirjaotteen tarvittaessa. Muuttoilmoitus on tärkeää tehdä myös siksi että mikäli unohdat avaimet sisälle huoneistoosi ja joudut tilaamaan oven avaamisen, pitää tietosi löytyä talokirjasta, jotta huoneiston ovi voidaan aukaista Sinulle.

Lisäksi sinun on tehtävä virallinen muuttoilmoitus maistraatille ja Postille. Muuttoilmoitus on tehtävä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta.

2. Osakkaan vaihdos

Kun osakkeiden omistuksessa tapahtuu muutoksia, tulee osake rekisteröidä uuden ostajan nimiin eli merkitä osakeluetteloon. Jos osakkeenomistajaa ei ole rekisteröity, ei hänellä ole äänioikeutta yhtiökokouksessa. Rekisteröinnin suorittamiseksi uuden osakkaan on toimitettava isännöintitoimistolle tarvittavat asiapaperit.

Isännöintitoimistolle toimitettavat asiapaperit:

 • kauppakirja tai muu saantokirja (esim. perukirja ja sukuselvitys, lahjakirja tai ositussopimus)
 • todistus maksetusta varainsiirtoverosta:
  1. Kiinteistövälittäjän tekemässä kaupassa kiinteistövälittäjän täyttämä varainsiirtoveroilmoituksen osa
   ja pankin kuitti maksusta.
  2. Ilman kiinteistövälittäjää tehdyssä kaupassa Verohallinnon ilmoitus varainsiirtoverosta,
   jossa on Verohallinnon leima.
 • osakekirja, jossa on katkeamaton siirtomerkintöjen sarja uuteen osakkaaseen asti

Osakkaan tulee ilmoittaa mahdollisten vuokralaistensa tiedot isännöintitoimistoon.

3. Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asuinhuoneistossa.
Asunnon haltija on velvollinen hankkimaan palovaroittimen, vaihtamaan siihen pariston säännöllisesti sekä valvomaan sen toimintakuntoa. Palovaroitin sijoitetaan asunnon kattoon, jonne savu leviää ensin. Parasta olisi hankkia palovaroitin kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Palovaroitin on halpa henkivakuutus ja se voi pelastaa Sinun ja perheesi lisäksi myös muita ihmisiä, mikäli tulipalo pääsee syttymään.

4. Koti-/irtaimistovakuutus

Irtaimiston ja omaisuuden turvaksi asukkaan kannattaa hankkia kotivakuutus.

Kiinteistön täysarvovakuutus korvaa ainoastaan taloyhtiölle aiheutuneet vahingot.
Se ei korvaa asukkaan omaisuudelle tapahtuneita vahinkoja.

5. Muutostyöt

Huoneistossa tehtävistä muutos- ja kunnossapitotöistä As Oy -laki määrää entistä tarkemmin.
Lue tästä lisää muutostöiden ilmoittamisesta isännöitsijälle.

Tällä lomakkeella voit helposti tehdä meille remontti-ilmoituksesi. Isännöitsijä toimittaa remontti-ilmoituksen taloyhtiön hallitukselle hyväksymistä varten.

6. Jätehuolto

Taloyhtiön jäteaseman kautta hävitetään normaali talousjäte. Muista lajitella ja pakata jäte annettujen ohjeiden mukaisesti, pussit on ehdottomasti suljettava. Muiden kuin talousjätteiden (esimerkiksi asunnon remontissa syntyvä jäte, huonekalut ja vanhat kodinkoneet) hävittämisestä on asukkaan itse huolehdittava. Jäteastian ulkopuolelle ei saa jättää mitään jätteitä.

7. Tupakointi

Tupakkalaki ja taloyhtiön järjestyssäännöt kieltävät tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteistiloissa, myös hisseissä.

8. Lemmikkieläimet

Tavallisten kotieläinten pitäminen on sallittua, jos ne eivät tuota häiriötä tai vahinkoa.
Ulkoiluttaessasi kotieläintä muista pitää se aina kytkettynä ja ulkoiluta sitä selvästi piha-alueen ulkopuolella ja siivoa sen jätökset.

9. Hätäilmoitus

Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Hätänumeroon soitettaessa et tarvitse suuntanumeroa, et edes matkapuhelimesta soitettaessa. Hätäpuhelun voit soittaa maksutta kaikista puhelimista.

 

Lisää asumisen ohjeita löydät taloyhtiön omalta kotisivulta. Jos et tiedä, onko Sinun taloyhtiössäsi kotisivua, voit tiedustella asiaa isännöintitoimistosta.